Wat is het Oekotex-Label?

Gepubliceerd op 23 oktober 2021 om 21:50

Oeko-tex label, wat is dat nou eigenlijk?

Tegenwoordig gebruiken steeds vaker leveranciers het woord 'Oeko-tex' op baby- en kinderkleding. Maar wat betekent dit Oeko-tex label nou eigenlijk? Standard 100 van oeko-tex® is een wereldwijd certificeringssysteem voor textielproducten. Zo'n certificaat houdt rekening met de belangrijkste voorschriften voor schadelijke stoffen, vooral als het in contact komt met de huid. Wanneer een stof het Oeko-tex keurmerk krijgt, betekent dit dat de stof geen schadelijke stoffen bevat. Beter voor het huidje van je kindje en de gezondheid! 

s Oeko-tex ook fairtrade en goed voor het milieu?

Let op! Het keurmerk oeko-tex zegt niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Het kan natuurlijk zijn dat het kledingstuk ook fairtrade geprodcueerd is. Aangezien er tegenwoordig streng getest wordt op schadelijke stoffen is de kans ook vrij aanwezig dat de belasting voor het milieu laag is. Dus dat is fijn! Daarnaast zijn er veel (zeker in Nederland) kleine ondernemers die op een eerlijke manier super mooie spulletjes maken!

Wanneer is kleding organic/biologisch?

Eén van de bekendste organisatie die biologische/organic kleding certificeert is de organisatie GOTS. Dit is een andere certificering dan een Oeko-Tex. Bij Oeko-tex wordt vooral gekeken naar waar én hoe de kleding wordt geproduceerd. Bij bijvoorbeeld GOTS wordt ook naar de gebruikte materialen gekeken. 

Ook bij Lieve Lies shop je kleding met GOTS en Oeko-tex certificaten Zo werken we bijvoorbeeld samen met merken als Hot Pink, Siemz, By Ferial, Studio Spruit, Mini Monkey en Petit Paillon. Veel van deze merken leveren handgemaakte en zelf geproduceerde kleding. 

Oeko-tex nog even op een rijtje:

 

 ✔ Belangrijke wettelijke voorschriften zoals; azo kleurstoffen, formaldehyde, penta chloorfenol, cadmium, nikkel, enz. die verboden zijn.

 ✔ Veel chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid, ook al zijn ze nog niet gereglementeerd.

 ✔ Vereisten van de Amerikaanse Verbruiksartikelen Veiligheid Verbeteringswetten (CPSIA) voor lood.

 ✔ Veel klassen stoffen hebben ook betrekking op het milieu.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.