Daarom is puzzelen goed voor kids! (en voor jezelf!)

 Puzzelen is super goed voor je! Wellicht heb je vroeger urenlang gepuzzeld of laat je je kids uren puzzelen. Frey kan écht uren puzzelen achter elkaar. Hij zingt liedjes en puzzelt vervolgens alle puzzels die we hebben in elkaar. Puzzelen kan soms een hele uitdaging zijn, maar wist je dat je met puzzelen ook je hersenen traint? Puzzelen is, naast dat het leuk en rustgevend is dus ook super educatief! 

Train je fijne motoriek

Puzzelen is goed voor de fijne motoriek van je kids. Naast dat ze een stukje puzzel uit alle stukjes moeten kiezen, pakken ze het stukje ook vast en moeten ze het stukje op de juiste plek zien te puzzelen. Door te puzzelen leert je kind onopgemerkt de fijne motoriek. Super handig, toch?

Hand & oog coördinatie 

Wanneer je aan het puzzelen bent zoek je eerst met je handen en ogen naar het juiste puzzelstukje. Hierdoor gebruik je zowel je ogen als je handen om hét juiste stukje te vinden. Wanneer je kind doorheeft dat het stukje niet past, zullen ze het opnieuw proberen met een ander stukje. Dit zorgt voor een goede hand en oog coördinatie. Om hier mee te kunnen oefenen zijn bijvoorbeeld een inlegpuzzel of sorteerpuzzel een leuke optie.

Zelfvertrouwen boosten door puzzelen

Wanneer je een puzzel hebt afgerond kan dit een enorme voldoening geven! Zo ook bij je kind! Een trots gevoel, een overwinningsgevoel, dit geeft je kind een enorme boost voor hun zelfvertrouwen. Hoe fijn is dat! Moedig vooral je kind aan, ook dit kan veel zelfvertrouwen geven (ook als het even niet lukt). Komt je kindje er even niet uit? Stel dan vragen over de puzzel. Bijvoorbeeld: “Wat zie je nu op het plaatje?” “Zullen we samen zoeken naar..”. “Welke kleuren zie je op het plaatje?”

Puzzelen en oplossingsgericht denken 

Wist je dat door te puzzelen je kindje oplossingsgericht leert te denken? De puzzel is het doel, en om dit doel te bereiken probeert je kind allerlei strategieën te bedenken om dit doel te behalen. Past het stukje niet? Dan gaat je kind op zoek naar een andere oplossing. Naast strategieën en oplossingen bedenken is het ook goed voor de concentratie van je kind en leert je kind om door te zetten wanneer het even tegenzit. Win-win dus!

Puzzels

Liefs,
Lieve Lies 🧡

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.