11 musthaves & tips voor een mama’s to be

Joeehoeee, je bent zwanger en de baby komt er misschien al bijna aan. Toen ik voor het eerst moeder werd, had ik werkelijk geen idee wat we allemaal in huis moesten halen en om eerlijk te zijn haalde ik alles in huis wat ik op verschillende websites kon vinden. En wellicht raad je het al... veel van die spulletjes liggen nog ongebruikt in de kast of zijn soms maar 1 of 2x gebruikt. Eigenlijk super zonde dus.. Daarom wilde ik graag een blog wijden wat ik in ieder geval wél hebt gebruikt toen wij net ouders waren geworden. Hopelijk helpt het je om de juiste keuzes te maken. Weet in ieder geval dat dit een persoonlijke blog is met mijn eigen ervaring, dus voel je zeker niet verplicht! Daarnaast geef ik je een aantal tips waar je hopelijk iets aan hebt!

Heb jij ook toffe tips? Laat je ze dan weten in de reactie? Dan plaats ik ze in de blog. Zo kunnen wij mama's andere mama's to be een beetje helpen en inspireren. Veel lees plezier!

1. Hydrofiele doeken

Met stipt op één hydrofiele doeken. Deze waren in de eerste paar dagen en de jaren die daarna kwamen niet aan te slepen. Frey is nu bijna 4 en we gebruiken nog steeds dagelijks hydrofiele doeken. Wil je weten waarom hydrofiele doeken zo handig zijn? Ook daar schreef ik eerder al een blog over! >>> Lees hier de blog

2. Poedermelk

Kies je voor borstvoeding of toch voor flesvoeding? Ook wanneer je borstvoeding wilt gaan geven, is het aan te raden om toch ook een bus met poeder melk in huis te halen. Mijn borstvoeding kwam bijvoorbeeld traag op gang, waardoor Frey niet genoeg voeding binnen kreeg. Door een bus met poeder melk in huis te hebben konden we het mengen met moeder melk, waardoor hij toch genoeg binnen kreeg. Enige tijd later kon ik helemaal overstappen op borstvoeding. 

3. Lekker veel eten 

Wanneer je zeeën van tijd hebt tijdens je zwangerschapsverlof is het aan te raden om lekker veel eten te maken en in te vriezen. Wanneer je kindje dan eenmaal geboren is hoef je alleen maar het eten te ontdooien en heb je lekker snel een maaltijd op tafel. Daarnaast mag je natuurlijk weer bepaalde dingen eten en drinken die je tijdens je zwangerschap niet meer mocht. Misschien handig om ook in huis te halen? Zoals een lekker wijntje? ;) Die heb je wel verdiend, vind je niet? 

4. Een draagzak of draagdoek

Veel kindjes vinden het heerlijk om dicht bij papa of mama te zijn. Slim om alvast een draagzak of doek in huis te halen, want je baby in de draagzak of doek doen, is nog best een kunstje. Hierdoor heb je ook nog je handen vrij om andere dingen in huis te doen. zoals even een stofzuigertje door het huis te halen. Frey viel tijdens de draagzak en het stofzuigen 9 van de 10 keer in slaap. Heerlijk!

5. Voedingskussen

Een voedingskussen is al ideaal voor het slapen tijdens de zwangerschap. Vooral  aan het einde van je zwangerschap is zo'n kussen tussen je benen soms echt een verademing. Als de baby geboren is kun je het voedingskussen gebruiken om (natuurlijk en logisch ;)) te voeden, maar wij vonden het ook een uitving om Frey te laten zitten in het voedingskussen. Het kussen diende dan als een soort stoeltje, ideaal!

6. Handschoentjes

Je kindje heeft in de eerste paar weken super scherpe nageltjes en ze groeien echt als kool. De nageltjes kun je nog niet knippen, alleen heel voorzichtig veilen. Frey vond het veilen helemaal niets en krapte zich zelf steeds open met zijn (nog) ongecontroleerde handjes. Handschoentjes waren echt dé uitkomst en het scheelde een hoop krasjes op z'n gezicht. Zo sneu!

7. Een föhn 

Van onze kraamhulp kregen we de tip om Frey na het badderen en/of douchen droog te föhnen in plaats van af te drogen. Het huidje van je kindje is natuurlijk hartstikke gevoelig en met een föhn kun je alle plooitjes van je baby goed droog maken. Dit scheelt irritatie van de huid en daarnaast, Frey vond echt echt heerlijk. Vaak viel hij tijdens het föhnen in slaap. 

8. Inbakerdoek 

Inbakeren vond ik in het begin zo zielig, maar toen Frey eenmaal geboren was begreep ik waarom baby's inbakeren heel prettig kunnen vinden. De armpjes van je baby zijn enorm ongecontroleerd en wanneer ze gaan slapen kunnen ze zichzelf continu wakker slaan. Zielig toch? Daarnaast komen ze uit een heel klein huisje in je buik. Het inbakeren kan ook een stukje veiligheid en bescherming voor je baby bieden, waardoor ze makkelijker in slaap kunnen vallen.

9. De 'oei ik groei' app

Baby's maken sprongetjes. Dit betekent dat ze bij ieder sprongetje iets nieuws ontdekken of kunnen. Het zicht wordt bijvoorbeeld beter of ze hebben een andere ontwikkeling meegemaakt. Voor een nieuw mensje op deze wereld een enorme verschil en dit kan ze daarom aardig van de leg brengen. De 'oei ik groep' app helpt je de sprongetjes begrijpen en doormiddel van een agenda kun je de sprongetjes van je baby in de gaten houden. En weet je ook direct wanneer er wellicht 'lastige' nachten aan kunnen komen. Bij Frey konden we er de klok op gelijk zetten en dus ook direct de 'slapeloze' nachten. Nogmaals ieder kindje is anders ;)

10. Newborn pakje

Hier heb je vast al over nagedacht, maar ik wilde 'm er toch nog even bij zetten. Want wat trek je je pasgeboren baby als eerste aan? Dit is namelijk de eerste kennismaking van je baby met kleding. Daarnaast kan je kindje zich misschien nog wat moeilijk zelf warm houden, dus een bijpassend mutsje misstaat natuurlijk nooit. In de webshop vind je verschillende schattige boxpakjes voor je newborn. Ook hebben we gedacht aan de prematuren babytjes. Je shopt boxpakjes vaak al vanaf maatje 44. >>> Klik hier om naar de boxpakjes pagina te gaan

 

11. Adviezen

Misschien nog wel de belangrijkste tip: Andere mama's, je eigen moeder, schoonmoeders, zussen, vriendinnen, ziekenhuis personeel, ieder heeft z'n eigen kijk op 'hoe je het moet doen'. Het belangrijkste dat ik heb geleerd en gevoeld is echt om te luisteren naar mijn eigen gevoel. Ieder kindje is anders. Dus als jij iets anders voelt dan tegen je gezegd wordt, doe het dan op de manier waar jij je prettig bij voelt. Word vooral niet onzeker van alle mama's die het al eens hebben ervaren of die zuster die het allemaal zo goed bedoeld,  maar vertrouw op je moederinstinct. Wat geloof me, die weet precies wat ze moet doen. 

 

Heb jij nog meer handige tips? Zet ze hier dan onder, dan voeg ik ze toe aan de blog! Zo helpen we elkaar met de fijnste tips voor je newborrn!

Liefs,
Lisanne
Lieve Lies

Reactie plaatsen

Reacties

Wendy
2 jaar geleden

Als je borstvoeding wil geven: Het telefoonnummer van een lactatiekundige (ibclc) bij jou in de buurt. Dan is de kans op kunstvoeding bij moeten geven een heel stuk kleiner. Gelukkig weten steeds meer kraamverzorgenden dat bijvoeden ook kan met je eigen borstvoeding. (Steeds een beetje kolven)